Annonsørinnhold
Pollenallergi? Slik kan du forberede deg til legebesøket
Visste du at så mange som én million nordmenn har pollenallergi? Ikke alle vet at symptomene de opplever skyldes nettopp allergi, noe som kan føre til at de går med sykdommen i flere år før de får behandling.

Hele artikkelen er et annonsørbilag
I denne artikkelen kan du lære mer om vanlige symptomer og få tips til hvordan du kan snakke med legen din om allergi.
En viktig årsak til å undersøke plagene, er at ubehandlet pollenallergi kan utvikle seg til astma. Å fortelle legen om hva du opplever, er første steg til å ta kontroll på allergisymptomene.
– Hvis du har plager gjennom hele eller deler av året, opplever bivirkninger fra medisiner, eller har utfordringer med energinivået, er det lurt å ta en tur til legen. Målet er å bedre plagene dine, sier øre-nese-hals-lege Oscar Ohene Asante.
Vanlige allergisymptomer
Folk er forskjellige, også når det kommer til allergisymptomer. Men her er noen tegn du kan se etter:
1. Nesen: Rennende eller tett nese, kløe og nysing
2. Øyne: Kløe, rennende, røde og hovne høyne
3. Luftveier: Hoste, hvesende åndedrett og tung pust
4. Annet: Mange opplever tretthet og redusert konsentrasjonsevne
Det er ikke vanlig å ha feber når du har pollenallergi.
Guide til en god allergiprat
Det er ikke alltid like enkelt å vite hva man skal si til legen. Litt forberedelse kan bidra til at du får best mulig utbytte av legeavtalen. I denne guiden får du tips til spørsmål du kan stille, en enkel oversikt over symptomer, og huskeliste til hva du bør ta med.
– En lege vil høre på hva du har å fortelle om symptomer som kløe, nysing og tungpustethet. En fysisk undersøker kan bestå i å sjekke nese og hals, i tillegg til å lytte på lungene. Det tas gjerne også en blodprøve for å undersøke hvilke antistoffer du har i blodet, sier øre-nese-hals-lege Asante.
Legen kan også anbefale en prikktest for å komme frem til diagnosen, forteller han.
– Dette er en test der ulike dråper som inneholder vanlige allergener, som pollen, prikkes inn i huden for å se om det blir en reaksjon.
Forkjølelse eller allergi?
Lignende symptomer gjør at det ikke alltid er så enkelt å skille mellom en vanlig forkjølelse, andre luftveisinfeksjoner, og allergi. Én ting som alltid er verdt å merke seg, er når på året symptomene oppstår. Har du plager omtrent til samme tid hvert år, eller opplever du at symptomene ikke gir seg? Da kan det være pollenallergi.
Behandling av pollenallergi
Det er i hovedsak tre måter som benyttes for å håndtere symptomer på pollenallergi, forteller Asante.
– Det første er å forsøke å unngå eksponering for det du er allergisk mot, beskytt deg så godt du kan. Neste punkt er å ta medisiner for midlertidig symptomlindring, og at du gjør det som du er blitt enig med legen din om.
– Dersom dette ikke har tilstrekkelig effekt, kan allergivaksinasjon være en mulighet. Dette er en behandling som retter seg mot årsaken til allergien. Immunsystemet utsettes for en kontrollert mengde allergen over tid, med mål om at toleransen mot allergenet økes.